Menu

Consensus

Novice

Video o dogajanju na tretjem ELEKTROFESTU

O dogajanju na znanstvenem festivalu Elektrofest, ki je namenjen energetskemu opismenjevanju mladih, si sedaj lahko ogledate tudi kratki video posnetek.

Uveljavljenim ustanovam iz področja energetike – ELES, Elektro inštitut Milan Vidmar, Fakulteta za elektrotehniko – se je pri izvedbi znanstvenega festivala Elektofest pridružila tudi GEN energija. Tako je letos prvič energetsko opismenjevanje dijakov in študentov istočasno potekalo v Ljubljani in v Krškem.


ELES v letošnjem letu obeležuje 90 let prenosnih elektroenergetskih poti, zato je bil njegov program na Elektrofestu obarvan z razvojem, ki so ga v tem času omogočili mnogi tehnološki izumi. Tako so za dijake pripravili razstavo »Tehniška dediščina skozi čas; 10 let Elesovega Muzeja elektroprenosa »Fala-Laško«, predstavniki podjetja pa so dijakom predstavili najsodobnejšo tehnologijo, ki je zrasla na temeljih zgodovine in s katero upravlja energetski sistem RS. V Krškem pa je v Svetu energije Elesov strokovnjak dijakom na zanimiv način predstavil delovanje elektroenergetskega sistema Slovenije in posebej izpostavil pomen novega 400 kV daljnovoda Beričevo-Krško.

EIMV je obiskovalce Elektrofesta popeljal v njihov visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajajo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simulirajo pa tudi pojave strel. Na modelu v laboratoriju so dijakom pokazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih, strokovnjaki pa bodo pojave pojasnili in pokazali, kako napetost izmerimo. Na ogled so postavili tudi razstavo »Razvoj tehnologij pri nadzemnih vodih«. V Krškem pa so obiskovalcem predstavili zanimivo področje strel in pomen njihovega proučevanja. Poleg tega so dijakom predstavili tudi poseben eksponat, ki prikazuje eksplozijo žice, ko doseže enako napetost kot prave strele.

Fakulteta za elektrotehniko je za udeležence dogodka pripravila preprosto timsko igro, kjer so se dijaki po razdelitvi vlog v ekipi (elektrarna, prenosne poti in porabniki) s svojimi sošolci pomerili v simuliranju procesa oskrbe z električno energijo.

Podjetje GEN energija je dijakom z Dolenjske in Posavja v Krškem predstavilo svoj nadzorni center, kjer poteka 24-urna optimizacija obratovanja skupine GEN, prav tako so lahko dijaki v njihovem interaktivnem centru Svet energije v Krškem s pomočjo meglične celice opazovali radioaktivnost, prisotno v naravnem okolju. Z računalniško simulacijo Energetska mešanica pa so se z regulacijo proizvodnje šestih različnih tipov elektrarn preizkusili v vlogi upravljavcev elektrarn ter spoznali zagotavljanje zanesljive proizvodnje in oskrbe z električno energijo iz čistih, trajnostnih in obnovljivih virov. 

Utrinke z Elektrofesta si lahko ogledate tukaj. Izjava Mojce Drevenšek o pomenu energetske pismenosti se pojavi na minutaži 7:40.