Menu

Consensus

Novice

Golf je priložnost za turizem v slovenski Istri

Ideje, da golf ne sodi v Istro, ker da ni trajnosten, se stupidno vlečejo že desetletje. Ob tem nihče od vpletenih ne jemlje v obzir, da bi istrski golf zasedel 10 odstotkov že dlje časa zaraščene istrske zemlje.

Če bi obstajal interes po tem, da bi Istra postala žitarica, krompirjevica, špargljevica ali paradižnica, ima zato še vedno na voljo 500 hektarjev ob načrtovanem golf igrišču.

Nespametno je tudi trditi, da je golf na obali sezonska športna aktivnost in da v Istri ne potrebujemo še ene sezonske investicije. Take argumente imajo na ustih tisti, ki so radi pametni namesto investitorjev (kot da bi šlo za poslovno tveganje tistih, ki pleteničijo), in ki ne poznajo dejstva, da bi na golfu v Istri ne bilo igralnih največ kakih 14 dni, kako sezono pa niti toliko ne. Nasprotno bi bil golf pravi vzvod za desezonalizacijo slovenske Istre – in s tem za multiplikacijo turističnih učinkov.

Prav slednje pa je tudi argument proti tistim, ki pametujejo, da v Istri ni dovolj vode. Če bi držal ta argument, ne bi bil poslovno vzdržno nobeno golf igrišče v Dubaju, Mehiki, na Portugalskem in še marsikje v subtropskem območju. Pa so. In v tem območju so celo najprestižnejša in najdonosnejša golf igrišča.

Čas bi bil, da bi tudi slovenski krajinarji in "krajinarji" razumeli, da je ekonomska trajnost predpogoj katerikoli drugi trajnosti. Ekonomska trajnost bo zagotovila ustrezne vodne vire in vodovod za Istro, ne pa zeleno beračenje pri državi. Čas bi bil, da tisti, ki ne investiramo, nehamo "skrbeti" namesto investitorjev, ki dobro vedo, da je njihove investicija smiselna samo, če je trajna.